sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Film Haberleri 28 Mart 2024

Rüşvetin Belgeleri Hafta Sonu Ulusal Basında Yayınlanacak!

Türk sinema dünyası, film yapımcısı ve danışmanı Levent Cengizhan'ın rüşvet iddialarıyla çalkalanıyor.

Levent Cengizhan, kendi filmlerine salon bulabilmek adına Paribu Cineverse Programlama Müdürü İlker Çakmak'a rüşvet verdiğini açıkladı. Cengizhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ve röportajlarında Çakmak'a verdiği rüşvetler ile geçmişte filmlerinin ancak bu şekilde salon bulabildiğini ifade ederek sektörün kirli yüzünü ortaya çıkardı.

Levent Cengizhan röportajında, "Aldığım hediyeler hariç herhalde 300 bine yakın para verdim. İki sene içinde bir sürü film için verdim bu miktarı. Direkt İlker'e (Çakmak) yediriyordum." ifadelerini kullandı. Bu suçlamaların ardından sektörde büyük bir tartışma başladı. Ayrıca, bu durumdan dolayı birçok filmin zarar gördüğünü, salon eksikliği nedeniyle İbrahim Büyükak'ın "Mutluyuz", Murat Şeker'in "Aşk Mevsimi", Cem Belevi’nin "Bana Beni Anlat" filmi, Ulaş Bahadır'ın "Başkan" gibi yapımların gişede başarısız olduğunu ifade etti. Birçok büyük filmin bahsi geçen şirketlere rüşvet vermediği için az salonda gösterime sokulduğu da ortaya çıktı.  



İddialar üzerine A Time Production tarafından yapılan açıklamada "Türkiye'nin büyük sinema gruplarından birinin, ancak yapımcımızın 40.000 bilet satın alması durumunda salonları açabileceği teklif edilmiştir. Yapımcımızın bu talebi karşılamaması üzerine filmimize salon verilmemiştir." denilerek Ulaş Bahadır'ın yazıp yönettiği "Başkan - Aday Benim" filmini Türkiye sinemalarında yayımlamama kararı alındığı kamuoyuna duyuruldu.

Salon Bulamayan "Aşk Mevsimi" Filminin Yönetmeni Murat Şeker'den Çarpıcı Açıklamalar!

Sinema sektöründeki rüşvet iddialarına yönelik tartışmalar sürerken, "Aşk Mevsimi" filminin yönetmeni Murat Şeker'den çarpıcı açıklamalar geldi. Türkiye sinemasının deneyimli yönetmen ve yapımcılarından Murat Şeker, imza attığı filmlerle gişede milyonlarca izleyici ile buluşarak başarılı olmuş isimlerden. Yönetmenin, 2 Şubat günü vizyona giren son filmi "Aşk Mevsimi" yeterli salon bulamadığı için geçmişteki filmlerinden farklı olarak gişede başarısız oldu. Levent Cengizhan'ın iddialı üzerine konuşan Murat Şeker, son filmi "Aşk Mevsimi"nin yaşadığı problemleri örnek göstererek sinema sektöründe yaşanan salon dağıtımı sorunlarına dikkat çekti:

"Aşk Mevsimi filmimin 2 Şubat'ta vizyona girdiği süreçte bizim de tespit ettiğimiz ve anlayamadığımız bir şey başımıza geldi. Mars Grubu piyasadaki salon sayısının yüzde 45'ine hakim, bu da filmine göre yüzde 50'ye kadar gelir elde edilmesi demek oluyor. Bizim filmimize 79 tane lokasyonda sadece 20 tane salon verdiler. Bu salonların büyük bölümünde de eksik seansla film gösterildi. Piyasada yer alan yüzde 55 oranındaki diğer sinema gruplarında ise filmimize büyük oranda yer verildi. Kıyasladığımızda bir orantısızlık ortaya çıktı."

"Anlam veremediğimiz şekilde bazı filmlere daha çok salon verilirken bazılarına verilmiyor."



Filmin bahsi geçen şirketlerin dağıttığını belirten Şeker, "Ancak aynı şirketin salonlarından yer alamadık. Aynı bünyede çalışan iki yapı nasıl çatışabilir? Piyasada en çok salona sahip grubun programcısı gelip filmimizi izlemiyorsa üstüne de salonların çoğunda yer vermiyorsa orada bir gariplik aramak hakkım. Anlam veremediğimiz şekilde bazı filmlere daha çok salon verilirken bazılarına verilmiyor. Bu neye göre böyle bilmiyoruz." ifadelerini kullandı. Yönetmen ayrıca Güney Koreli bir şirketin iç uyumsuzluğunun Türk sinemasını olumsuz etkilediğini belirterek, kişisel çıkarların ötesinde, sektör genelinde iyileştirmeler yapılması gerektiğini ifade etti. Seyircilerin filmlerle buluşmasının engellenmesinin demokrasiye zarar vereceğini ve sinemanın büyüsünü bozacağını dile getiren Şeker, kendi filmlerinin gişe performansının beklenenden düşük olmasını sistemsel sorunlara bağlayarak, bu sorunların çözülmemesi halinde sektördeki herkesin kaybedeceğini vurguladı. Başkan filminin yapımcısı Hale Algan da Şeker'e destek vererek, "Filmimizden çok emindik ama bu engellemeler yüzünden battık." ifadelerini kullandı.

Sinemaseverler de izlemek istedikleri filmleri vizyona girdikten bir hafta sonra bile salonlarda bulamamalarına isyan etmeye başladı. Levent Cengizhan'ın iddiaları, sinema sektöründeki rüşvet ve haksız rekabet sorunlarını gündeme getirdi. Gözler şimdi Sinema Genel Müdürlüğü'nün atacağı adımlara çevrildi.